Renovering med återbruk och hållbarhet i fokus nominerad till Guldstolen

9 februari 2023.

Renoveringen av Naturskyddsföreningens rikskansli, ritad av Kaminsky Arkitektur, visar vägen för framtidens cirkulära designmetoder. Hållbarhet har varit en ledstjärna i alla designbeslut när möbler, inredning och även byggnadsdelar i stor utsträckning har återbrukats. Nu har renoveringen buldstolen, inredningsarkitekternas eget pris.

 Naturskyddsföreningen har moderniserat sitt rikskansli i ett bryggeri från 1800-talet i centrala Stockholm med ledorden hållbarhet och återbruk. Från projektering till byggnation och inredning har det lagts ett stort fokus på att ta fram hållbara lösningar som ligger i framkant, och som speglar Naturskyddsföreningens vision om en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

– Vi är väldigt glada och stolta över nomineringen. Vi hoppas att renoveringen av vårt rikskansli ska inspirera andra att också renovera och bygga mer hållbart, säger Måns Lagerlöf, kanslichef, Naturskyddsföreningen.

En förutsättning för det lyckade resultatet är att Kaminsky har varit med från början till slut under hela projektet, från Naturskyddsföreningens behovsanalys, genom hela byggprocessen fram till färdigställandet.  Arkitekterna utgick ifrån och återanvände befintliga strukturer och rumsbildningar, dvs. ”blåste inte ur” den många sätt utmanande lokalen och började om från början.

– Det mest iögonfallande i renoveringen är de centrala delarna som håller uppe mezzaninen i hjärtat av den fem meter långa brygghallen. Genom att återanvända trä, glas och dörrar från de rivna kontorskuberna, omgestaltades väggarna och målades i en petroleumgrön färg, som knyter samman hela designen och ger fokus till husets vackra struktur, valv och pelare, säger Joakim Kaminsky, VD för Kaminsky Arkitektur.

Som stöd för att hålla en hög nivå på hållbarhetsarbetet har Naturskyddsföreningen utgått ifrån sin miljöpolicy, och framför allt principer och prioriteringar i återbruks- och inköpspolicyn. Redan på ritningsstadiet har arkitekterna jobbat med att se vad som kan behållas, uppgraderas eller repareras. Mycket har återbrukats. Då inköp behövt göras har miljömärkta produkter prioriterats och Byggvarubedömningens grönklassning har använts för detta.

Guldstolens pristagare ska ha högt konstnärligt, innovativt värde samt vara funktionell och välgestaltad. Dess jury utses av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur. Vinnaren presenteras på Arkitekturgalan den 13 mars i Göteborg.

Läs juryns motivering här.

Beställare och hyresgäst: Naturskyddsföreningen
Arkitekt: Kaminsky arkitektur AB
Byggprojektledare: Alfred Consulting AB
Byggentreprenör: Arcona AB
Projektör, VVS, el, belysning: Exengo Installationskonsult AB
Projektör konstruktion: K-Lab Projektering AB
Fastighetsägare: Stalands Fastigheter AB

 

 

Tillbaka