ETC Hyreshus, Öster Mälarstrand

Vackra och klimatsmarta hyreshus med plats för ett blandat boende var den visionen som ETC Bygg hade när projektet startade, som helt finansierats genom folkfinansiering. ­ Över 1 000 personer har sparat pengar i projektet som bidragit till att det har blivit verklighet.

Kaminsky Arkitektur har i samarbete med Arkitekt Hans Eek och ETC Bygg skapat ett långsiktigt hållbart typhus som är byggt i massivt trä, med passivhusstandard och extremt låga energiförluster, certifierade enligt FEBY Guld. Användningen av gips, betong och plast har minimerats.

Lägenheterna är kvadratsmarta och husets struktur rationell för att möjliggöra rimliga hyror. Tack vare att husen är byggda av trä och eftersom ETC Bygg återinvesterar allt överskott i nya byggprojekt i stället för att ta ut vinst, har de inflyttade hyresgästerna också bland de lägsta hyrorna i Västerås för nybyggda lägenheter. Dessutom har de tillgång till elbilspool i anslutning till husen.Varje lägenhet har en balkong på ca 15 – 20 kvm som ligger i siktlinje från lägenheternas entré och har direktaccess till köket. Lägenheterna är utformade så att samtliga vardagsrum har ljus från två håll.

Husen är inte anslutna till fjärrvärmesystemet i Västerås utan klarar tack vare de solceller och batterilager som de är försedda med att producera all energi som förbrukas för både uppvärmning och elanvändning själva.

Målet med husen har varit att skapa ett klimatpositivt byggande, där trä och återvinningsbara material används så långt det är möjligt istället för att använda exempelvis betong.

2021

Kund ETC Bygg
Team Aimee Mackenzie, Tina Kurbegovic-Karajkovic, Fredrik Kjellgren, Jenny Nyström, Magdalena Bjerkefors, Dena Moayed, Mikael Stenberg, Erik Andresson
Storlek ca 2900kvm
Cerifiering Passivhusstandard
Utmärkelse Nominerad till Årets bygge 2021, kategorin bostad